Tassussa on käytössä hammasröntgen ja pora, mikä mahdollistaa kirurgiset hampaiden poistot tarvittaessa.

Ientulehdus on koiran ja kissan tavallisimpia sairauksia. Ientulehduksen syynä on hampaiden pinnalle kertyvä bakteerimassa eli plakki, joka kovettuessaan syljen mineraalien kanssa muuttuu hammaskiveksi. Ientulehdus voi olla kivulias lemmikille ja aiheuttaa verenvuotoa ikenistä ja pahan hajun hengitykseen. Hoitamattomana tulehdus vaurioittaa hampaiden kiinnityskudosta ja aiheuttaa hammasjuuritulehdusta eli parodontiittia. Seurauksena voi olla esim. hampaiden heiluminen / irtoaminen tai hammasjuuripaiseen kehittyminen. Lisäksi jatkuva tulehdus suussa heikentää yleiskuntoa ja vastustuskykyä.

Nykyisin suosittelemme kaikkia pentueläimen omistajia totuttamaan pennun jo pienestä alkaen hampaiden harjaukseen, koska säännöllinen hampaiden harjaus on ehdottomasti tehokkain keino ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista. Penturokotuskäynnin yhteydessä opastamme pyydettäessä miten lemmikin hampaita puhdistetaan.

Hammaskiven määrä ja kertymisnopeus vaihtelevat suuresti yksilöittäin ja suun kunnon tarkastaminen kuuluu aina rokotus- ja terveystarkastuskäynnin yhteyteen.

Hoito: Kun hammaskiveä on runsaasti, ainoa ratkaisu on poistattaa se eläinlääkärillä. Toimenpide tehdään lyhytkestoisessa nukutuksessa. Toimenpide kestää puolesta tunnista reiluun tuntiin ja potilas pääsee kotiin heti herättyään. Hammaskivi poistetaan hampaiden pinnoilta ultraäänilaitteella ja ientaskut puhdistetaan samalla. Viimeistely tehdään kiillottamalla hampaat hionta-aineella. Tarvittaessa hampaat ja leukaluu voidaan röntgenkuvata ja huonokuntoisia hampaita poistaa erillisellä hoitoajalla. Tassussa on käytössä hammaspora, joka mahdollistaa myös kirurgiset hampaiden poistot.

Etenkin kääpiökoirilla on joskus ongelmia maitohampaiden vaihtumisessa. Nyrkkisääntönä maitokulmahampaiden tulisi irrota 6 kk ikään mennessä. Erityisesti kulmahampaat voivat aiheuttaa harmia, elleivät ne irtoa ajallaan. Tällaisessa tilanteessa maitohampaat on poistettava viimeistään silloin, kun pysyvät hampaat ovat kasvaneet noin puoleen mitastaan, jotta pysyvät hampaat eivät kasvaisi virheasentoon.

Kanien ja jyrsijöiden hammasongelmat:
Kanien ja jyrsijöiden hampaat ovat avojuuriset eli ne kasvavat koko eläimen eliniän ajan. Useimmiten hammasongelmat liittyvät perinnölliseen virhepurentaan, jolloin hampaat eivät kulu normaalisti ja erityisesti etuhampaat kasvavat liian pitkiksi. Poskihampaisiin saattaa kasvaa teräviä hammaspiikkejä, jotka vaurioittavat poskien ja kielen limakaivoa tehden syömisen kivuliaaksi. Vääränlainen ruokavalio on myös yksi hammasongelmille altistava tekijä, samoin leukaan kohdistunut trauma.

Oireet: Eläin alkaa syödä huonommin valikoiden vain helpommin syötävää pehmeää ruokaa. Kuolan eritys lisääntyy ja saattaa esiintyä hampaiden narskuttelua ja eläin saattaa haroa suutaan etukäpälillään aiempaa enemmän.

Hoito: Heti, kun edellä mainittuja oireita alkaa esiintyä, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, sillä syömättömyys on varsin vakavaa pienille jyrsijöille ja kaneille. Etuhampaat voidaan hoitaa useimmilta eläimiltä hereillä ollen, mutta poskihampaiden perusteellinen hoito vaatii, että eläin on nukutettuna. Ylikasvaneet hampaat lyhennetään ja hammaspiikit hiotaan pois.

Ennaltaehkäisy: Lemmikille tulisi antaa paljon kovaa pureskeltavaa, myrkyttömien lehtipuiden oksia, näkkileipää, mustikanvarpuja ja huolehtia sopivasta kalkinsaannista. Oikea kalkkitasapaino saavutetaan, kun ravinnosta noin 90% on kuitupitoista heinää ja vihreitä kasviksia.