Hoidamme Tassussa paljon hammaspotilaita perus hammaskiven poistoista aina vaativiin kirurgisiin hammashoitoihin. Vastaanotollamme on hammasröntgen ja pora, mikä mahdollistaa kirurgiset hampaiden poistot tarvittaessa. Anestesiaturvallisuus ja -valvonta on meille erittäin tärkeä asia, johon olemme panostaneet ja panostamme jatkuvasti koulutuksin ja laitehankinnoin. Toimenpiteet tehdään aina tarkasti valvotussa ja yksilöllisesti räätälöidyssä anestesiassa. Kirurgiset hammashoidot tekevät niihin koulutetut ja kokeneet eläinlääkärit.
Koirien ja kissojen hammasongelmat:
Ientulehdus on koiran ja kissan tavallisimpia sairauksia. Ientulehduksen syynä on hampaiden pinnalle kertyvä bakteerimassa eli plakki, joka kovettuessaan syljen mineraalien kanssa muuttuu hammaskiveksi. Ientulehdus voi olla kivulias lemmikille ja aiheuttaa verenvuotoa ikenistä ja pahan hajun hengitykseen. Hoitamattomana tulehdus vaurioittaa hampaiden kiinnityskudosta ja aiheuttaa hammasjuuritulehdusta eli parodontiittia. Seurauksena voi olla esim. hampaiden heiluminen / irtoaminen tai hammasjuuripaiseen kehittyminen. Lisäksi jatkuva tulehdus suussa heikentää yleiskuntoa ja vastustuskykyä.
Nykyisin suosittelemme kaikkia pentueläimen omistajia totuttamaan pennun jo pienestä alkaen hampaiden harjaukseen, koska säännöllinen hampaiden harjaus on ehdottomasti tehokkain keino ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista. Penturokotuskäynnin yhteydessä opastamme pyydettäessä miten lemmikin hampaita puhdistetaan. Säännöllinen hammastarkastus ja hammaskiven poisto on osana lemmikin perusterveydenhuoltoa. Hammaskiven poistot eläinlääkärillä kannattaa aloittaa yleensä lemmikin ollessa noin 2-vuotias, riskiroduilla (mm. kääpiökoirat, lyhytkuonoiset koirat) jo aikaisemmin.
Hammaskiven määrä ja kertymisnopeus vaihtelevat suuresti yksilöittäin ja suun kunnon tarkastaminen kuuluu Tassussa aina rokotus- ja terveystarkastuskäynnin yhteyteen.
Hoito: Kun hammaskiveä on runsaasti, ainoa ratkaisu on poistattaa se eläinlääkärillä. Toimenpide tehdään nukutuksessa. Hammaskivi poistetaan hampaiden pinnoilta ultraäänilaitteella ja ientaskut puhdistetaan samalla. Viimeistely tehdään kiillottamalla hampaat hionta-aineella. Tarvittaessa hampaat ja leukaluu voidaan röntgenkuvata ja huonokuntoisia hampaita poistaa erillisellä hoitoajalla.
Etenkin kääpiökoirilla on joskus ongelmia maitohampaiden vaihtumisessa. Nyrkkisääntönä maitokulmahampaiden tulisi irrota 6 kk ikään mennessä. Erityisesti maitokulmahampaat voivat aiheuttaa harmia, elleivät ne irtoa ajallaan. Tällaisessa tilanteessa maitohampaat on poistettava viimeistään silloin, kun pysyvät hampaat ovat kasvaneet noin puoleen mitastaan, jotta pysyvät hampaat eivät kasvaisi virheasentoon.


Hammasresorptiot ovat kissojen tyypillinen kivulias vaiva. Hampaat reikiintyvät, koska leukaluun luunsyöjäsolut, joiden varsinainen tehtävä on uudistaa leukaluuta, alkavatkin nakertaa hampaita. Syytä tähän luuunsyöjäsolujen virheelliseen toimintaan ei tunneta, joten nykytiedon valossa hampaiden resorptiovaurioita ei pystytä ennaltaehkäisemään. Jos kissalla on taipumus hampaiden reikiintymiseen, hammasvaurioita tulee yleensä vuosien mittaan lisää. Hoitona on vaurioituneiden hampaiden poisto.