Toimintaperiaatteenamme on tarjota yksilöllistä ja ystävällistä hoitoa lemmikillesi lämpimässä ilmapiirissä ja rauhallisessa ympäristössä. Pyrimme varaamaan potilaille riittävästi aikaa, jotta kiireeltä vältyttäisiin ja tilannetta hieman jännittävätkin lemmikit saataisiin hoidettua mahdollisimman rauhallisesti ja sujuvasti.

Meille ovat tervetulleita koirien ja kissojen lisäksi myös kanit, jyrsijät ja fretit.

Yleisimmät lääkkeet ja hoitotarvikkeet saat meiltä mukaasi käynnin yhteydessä.

Teemme myös kotikäyntejä mahdollisuuksien mukaan.

Hoitajakäynnillä onnistuu mm. kynsien leikkaaminen, anaalirauhasten tyhjennys tai ruokintaohjeet.
Voit aina myös soittaa (09-8751335), neuvomme mielellämme kaikissa lemmikkiisi liittyvissä asioissa.
Lue lisää palveluistamme!

Palvelut

Koiran ja kissan rokotukset annetaan ennaltaehkäisemään tai lieventämään tartuntatauteja.
Rokotuksen jälkeen elimistö muodostaa vasta-aineita, ja täten rokotussuojan muodostumiseen kuluu aikaa noin kaksi viikkoa. Tämän aikaa on eläin vielä suojattava tartunnoilta rokotuksen jälkeenkin. Tehosterokotusten yhteydessä tällaista "karenssiaikaa" ei ole. Eläimen tulee olla terve ja lääkitty sisäloisten varalta 1-2 viikkoa ennen rokotusta, jotta rokotteelle muodostuisi mahdollisimman hyvä vaste.

Rokotuksista saattaa seurata haittavaikutuksia, jotka hyvin harvoin ovat vakavia. Joskus voi esiintyä kutinaa, kuonon turvotusta tai kuumetta. Oireet menevät yleensä ohi vuorokauden kuluessa ja onneksi niitä esiintyy harvoin. Pääsääntöisesti mitä vakampi haittavaikutus on, sitä nopeammin se ilmenee. Siksi suosittelemme aina pysyttelemään lemmikin kanssa vastaanoton välittömässä läheisyydessä noin 15 min rokotuksen jälkeen, jotta eläinlääkäärin apu on tarvittaessa lähellä.

Koiran rokotukset:

Koiranpennut rokotetaan penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusripulia ja useimmiten myös kennelyskää vastaan 12 ja 16 viikon
ikäisinä. Myös raivotautirokotus 16 viikon iässä kuuluu koirien rokotusohjelmaan.

Kissan rokotukset:

Kissanpennut rokotetaan kissaruttoa ja kissaflunssaa vastaan 12 ja 16 viikon ikäisinä, tarvittaessa raivotautirokote annetaan 16 viikon ikäisenä (matkustelevat ja vapaina ulkona liikkuvat kissat).

Koirien ja kissojen tehosterokotukset annetaan rokotettavan lemmikin iästä ja rokotteesta riippuen 1-3 vuoden välein. Muistamisen helpottamiseksi lähetämme kutsun rokotuksiin hieman ennen niiden vanhenemista.

Ulkomaille matkustavan on hyvä ottaa ajoissa selvää kohdemaan tuonti- ja vientimääräyksistä. Suomeen tultaessa vaaditaan useimmissa tapauksissa tunnistusmerkintä, raivotautirokotus ja lemmikkieläinpassi sekä siinä eläinlääkärin merkintä 1-5 vrk vanhasta ekinokokkoosilääkityksestä.

Tassussa on käytössä hammasröntgen ja pora, mikä mahdollistaa kirurgiset hampaiden poistot tarvittaessa.

Ientulehdus on koiran ja kissan tavallisimpia sairauksia. Ientulehduksen syynä on hampaiden pinnalle kertyvä bakteerimassa eli plakki, joka kovettuessaan syljen mineraalien kanssa muuttuu hammaskiveksi. Ientulehdus voi olla kivulias lemmikille ja aiheuttaa verenvuotoa ikenistä ja pahan hajun hengitykseen. Hoitamattomana tulehdus vaurioittaa hampaiden kiinnityskudosta ja aiheuttaa hammasjuuritulehdusta eli parodontiittia. Seurauksena voi olla esim. hampaiden heiluminen / irtoaminen tai hammasjuuripaiseen kehittyminen. Lisäksi jatkuva tulehdus suussa heikentää yleiskuntoa ja vastustuskykyä.

Nykyisin suosittelemme kaikkia pentueläimen omistajia totuttamaan pennun jo pienestä alkaen hampaiden harjaukseen, koska säännöllinen hampaiden harjaus on ehdottomasti tehokkain keino ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista. Penturokotuskäynnin yhteydessä opastamme pyydettäessä miten lemmikin hampaita puhdistetaan.

Hammaskiven määrä ja kertymisnopeus vaihtelevat suuresti yksilöittäin ja suun kunnon tarkastaminen kuuluu aina rokotus- ja terveystarkastuskäynnin yhteyteen.

Hoito: Kun hammaskiveä on runsaasti, ainoa ratkaisu on poistattaa se eläinlääkärillä. Toimenpide tehdään lyhytkestoisessa nukutuksessa. Toimenpide kestää puolesta tunnista reiluun tuntiin ja potilas pääsee kotiin heti herättyään. Hammaskivi poistetaan hampaiden pinnoilta ultraäänilaitteella ja ientaskut puhdistetaan samalla. Viimeistely tehdään kiillottamalla hampaat hionta-aineella. Tarvittaessa hampaat ja leukaluu voidaan röntgenkuvata ja huonokuntoisia hampaita poistaa erillisellä hoitoajalla. Tassussa on käytössä hammaspora, joka mahdollistaa myös kirurgiset hampaiden poistot.

Etenkin kääpiökoirilla on joskus ongelmia maitohampaiden vaihtumisessa. Nyrkkisääntönä maitokulmahampaiden tulisi irrota 6 kk ikään mennessä. Erityisesti kulmahampaat voivat aiheuttaa harmia, elleivät ne irtoa ajallaan. Tällaisessa tilanteessa maitohampaat on poistettava viimeistään silloin, kun pysyvät hampaat ovat kasvaneet noin puoleen mitastaan, jotta pysyvät hampaat eivät kasvaisi virheasentoon.

Kanien ja jyrsijöiden hammasongelmat:
Kanien ja jyrsijöiden hampaat ovat avojuuriset eli ne kasvavat koko eläimen eliniän ajan. Useimmiten hammasongelmat liittyvät perinnölliseen virhepurentaan, jolloin hampaat eivät kulu normaalisti ja erityisesti etuhampaat kasvavat liian pitkiksi. Poskihampaisiin saattaa kasvaa teräviä hammaspiikkejä, jotka vaurioittavat poskien ja kielen limakaivoa tehden syömisen kivuliaaksi. Vääränlainen ruokavalio on myös yksi hammasongelmille altistava tekijä, samoin leukaan kohdistunut trauma.

Oireet: Eläin alkaa syödä huonommin valikoiden vain helpommin syötävää pehmeää ruokaa. Kuolan eritys lisääntyy ja saattaa esiintyä hampaiden narskuttelua ja eläin saattaa haroa suutaan etukäpälillään aiempaa enemmän.

Hoito: Heti, kun edellä mainittuja oireita alkaa esiintyä, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, sillä syömättömyys on varsin vakavaa pienille jyrsijöille ja kaneille. Etuhampaat voidaan hoitaa useimmilta eläimiltä hereillä ollen, mutta poskihampaiden perusteellinen hoito vaatii, että eläin on nukutettuna. Ylikasvaneet hampaat lyhennetään ja hammaspiikit hiotaan pois.

Ennaltaehkäisy: Lemmikille tulisi antaa paljon kovaa pureskeltavaa, myrkyttömien lehtipuiden oksia, näkkileipää, mustikanvarpuja ja huolehtia sopivasta kalkinsaannista. Oikea kalkkitasapaino saavutetaan, kun ravinnosta noin 90% on kuitupitoista heinää ja vihreitä kasviksia.

Vastaanotolla on inhalaatioanestesialaitteistolla varustettu leikkaussali, jossa teemme päivittäin pehmytkudoskirurgiaan kuuluvia leikkauksia.
Tavallisimpia leikkaustoimenpiteitä ovat kastraatiot, sterilaatiot ja erilaisten kasvainten poistot.

Ennen leikkausta potilaan terveydentila tarkistetaan ja varsinkin iäkkäämmille potilaille suosittelemme verinäytetutkimuksia narkoosin turvallisuuden selvittämiseksi.

Leikkauspotilas on ennen vastaanotolle tuloa hyvä käyttää tarpeillaan. Lisäksi tarpeen mukaan kannattaa pestä koira päivää ennen leikkausta.

Pyrimme leikkaamaan potilaat aamupäivällä tai iltapäivän alkupuolella, jotta herääminen tapahtuu valvotusti vastaanotolla. Ennen nukutusta potilaan on oltava 10-12 tuntia ravinnotta, vettä saa olla tarjolla. Kaneja ja jyrsijöitä ei paastoteta ennen nukutustoimenpidettä. Kotiin lemmikki pääsee herättyään.

Nukutuksen jälkeen potilas on viluinen, eli kotimatkalle on hyvä varata lämmintä peitettä. Kuljetuskopassa matkustavan lemmikin kopan on oltava riittävän tilava.

Potilaan jatkohoito-ohjeet annetaan kotiutuksen yhteydessä suulliseti ja kirjallisesti.

Rokotuskäynnin yhteydessä tapahtuvan terveystarkastuksen avulla pyrimme toteamaan sisätaudit jo alkuvaiheessa.
Monet sisätautivaivat aiheuttavat selvästi havaittavia oireita kuten lisääntynyttä juomista tai ruokahaluttomuutta, ja omistajan antamilla taustatiedoilla lemmikin käyttäytymisestä on suuri merkitys sairauden selvittämisessä. Aina ei kuitenkaan näillä eväillä vielä pitkälle edetä, vaan tarvitaan esim. verikokeita, virtsanäyte ym. tutkimuksia, jotta oireiden syy selviää.

Teemme vastaanotolla yleisimmät laboratoriotutkimukset ja käytämme ultraäänitutkimusta diagnoosin tukena. Tarvittaessa lähetämme potilaan jatkotutkimuksiin esim. yliopiston eläinsairaalaan.

Vastaanotolla voidaan tutkia mm. perusverinäytteet, virtsanäytteet, iho- ja karvanäytteet, ohutneulakudosnäytteet, punktaatit jne.
Useimmat tulokset saadaan käynnin yhteydessä. Osan verinäytteistä ja esim. kasvainnäytteet lähetämme tutkittavaksi eteenpäin erikoistuneisiin laboratorioihin.

Verinäytteenottoa varten eläin olisi hyvä pitää ravinnotta 10-12 tuntia, vettä saa olla tarjolla normaalisti. Joidenkin sairauksien hoitoon liittyvien kontrolliverinäytteiden ottoon liittyvät poikkeavat ohjeet saatte puhelimitse vastaanotolta (esim. sokeritautipotilaat).

Virtsanäyte otetaan puhtaseen, kannelliseen purkkiin, esim pakasterasiaan. Näyte ei mielellään saa olla yli neljä tuntia vanha ja se tulee säilyttää jääkaapissa. Tarkempia ohjeita ja vinkkejä virtsanäytteen ottoon voitte kysyä puhelimitse.

Akupunktio on vanha Kiinasta alkunsa saanut hoitomuoto, jonka käyttö pieneläinten hoidossa on yleistynyt viime vuosikymmeninä myös länsimaissa.
Eläinlääkäri ja laillistettu eläinakupunkturisti (IVAS Certified Veterinary Acupuncturist) Suvi Laukkanen antaa akupunktiohoitoja koirille ja kissoille viiden vuoden kokemuksella.

Akupunktiosta hyötyvät etenkin monet kipuvaivoista kärsivät lemmikit. Juuri kipuvaivojen hoidossa akupunktion tehoa onkin eniten tutkittu tieteellisesti, hyvin tuloksin. Tyypillisin hoidettava eläinpotilas on keski-ikäinen tai vanhempi nivelrikkoa sairastava koira.

Muita käyttökohteita kissoilla ja koirilla ovat olleet esimerkiksi lisääntymiselimiin liittyvät tilat kuten valeraskaus, sekä jotkin neurologiset sairaudet kuten välilevyntyrät, hornerin syndrooma, ja epilepsia (tarvittaessa asianmukaisen lääkityksen ohella).

Tavallisimmin käytetty hoitomenetelmä on ohuiden neulojen pistäminen kehon akupunktiopisteisiin. Useimmat lemmikit sietävät sen hyvin ilman rauhoitusta, ja kokeneemmat akupunktiopotilaat saattavat jopa rentoutua ja käydä oma-aloitteisesti nukkumaan hoidon aikana.

Akupunktiohoitoa voidaan käyttää mahdollisen lääke- tai leikkaushoidon rinnalla tai esimerkiksi leikkauksen jälkeisen kivun hallintaan. Hoito kannattaa pääsääntöisesti aloittaa tiheämmällä sarjalla (vähintään 3 kertaa noin viikon välein), jolloin hoidon tehoa päästään kunnolla arvioimaan.

Uudet ja lyhytkestoiset vaivat voivat joskus parantua täysin jo parilla akupunktiohoitokerralla, jolloin jatkohoitoa ei välttämättä tarvita. Monet potilaat kärsivät kuitenkin kroonisesta tai toistuvasta oireilusta, jolloin ylläpitohoitoakin voidaan tarvita ajoittain. Sopiva hoitoväli alun jälkeen on yksilöllinen, tavallisimmin 1-6 hoitokertaa vuodessa potilaan vaivasta, olosuhteista ja voinnista riippuen.

Useimmat sairauden hoitoon tarvittavat lääkkeet saatte mukaan vastaanotolta.
Myymme myös erilaisia reseptivapaita lemmikkien hoitotuotteita, esim. korvanpuhdistusaineita, hoitoshampoita, lisäravinnevalmisteita jne. Avustamme mielellämme oikean tuotteen löytämisessä.

Monien sairauksien tukihoitona käytetään erikoisruokavalioita. Myymme Specificin, Royal Caninin, Hill’s:in ja Trovetin erikoisruokia. Lisäksi myynnissä ovat Specificin päivittäisruokavaliot koirille ja kissoille.